Homestaging - ett vinnande koncept

Att sälja sin villa eller bostadsrätt idag är något helt annat än det var för 15 år sedan. De allra flesta väljer tryggheten i att sälja med hjälp av en etablerad mäklare istället för att försöka sälja på egen hand. Fler och fler har också börjat se vinsten i att ta hjälp av andra tjänster för att få ut det mesta möjliga vid en försäljning. Som till exempel homestaging.

Homestaging – eller homestyling – handlar om att visa upp bostaden från sin allra bästa sida. Det finns särskilda firmor som specialiserar sig på att styla bostäder inför försäljning, och vissa mäklarkontor har egna inredningsarkitekter anställda och gör jobbet själva på förfrågan från kund. Det innebär förstås en extra kostnad, men är något som verkligen kan löna sig vid en försäljning. På samma sätt som det kan göra stor skillnad i intryck att köpa in en städtjänst, för att få bostaden i toppskick inför visningen, kan homestaging höja slutpriset.

Homestaging kan innebära lite olika saker, beroende på hur bostaden ser ut från början och hur mycket du är beredd att betala för tjänsten. I extremfallen kan det innebära att lägenheten målas om och att alla möbler byts ut. Men det görs främst när det handlar om de allra mest exklusiva objekten eller för bostäder som är mycket nedslitna.

För ett vanligt hem handlar homestaging framförallt om att se bostadens inneboende potential, att plocka bort onödiga och personliga saker, skapa luft och rymd och addera detaljer som framhäver bostaden. En duktig homestagingfirma kan analysera vilken köpgrupp som är mest trolig att attraheras av bostadens egenskaper (storlek, våningsplan, område etc.), och styla bostaden så att den ännu mer passar den potentiella köparens smak.

Har du en större bostad så kanske själva städningen är den som tar mest tid, då finns ju som tur är företag som du kan använda dig av för detta. Om du inte känner för att hyra in någon för din homestaging så kan du enkelt göra saker och ting själv. Se till att det är stilrent och inte ha för mycket personliga skare framme inför visningen. Vissa saker kanske till och med kan köpas in hos till exempel Myrorna för att komplettera upp ditt hem så att ser bra ut inför en visning. Dessa saker kan du kanske sälja eller om du använder dessa i ditt nya hem.