Hur säljer man ett företag?

Det är flera företag som inom de närmsta åren står inför ett generationsskifte och som kommer att säljas. Vad kan du som företagare göra själv och vad ska du överlåta till experter?

Planera försäljningen

Att säja ett företag är ett projekt som kräver planering. Det är viktigt att vänta på den rätta köparen. Ett tips är att starta i tid och samtidigt behålla fokus på att driva företaget så bra som möjligt för att underlätta försäljningen. Detta kan vara ditt livs viktigaste affär så se till att du förbereder dig och skissar på målet i god tid innan.

Börja med att fundera över hur du vill att företaget ska drivas i framtiden. Hur vill du att företaget ska utvecklas under de närmsta åren? Vilka möjliga köpare till ditt företag kan du tänka dig att sälja till? Finns det några köpare som du inte kan tänka dig som ägare till ditt företag?

Ta i god tid kontakt med personer och företag som känner dig och ditt företag. Du behöver kontakta din bank, skatteexpert, redovisnings- och/eller revisionsbyrå. Ta också kontakt med företagsmäklare som hjälper dig att hitta potentiella köpare.

Olika ekonomiska aspekter är också viktigt att fundera över, exempelvis: behöver du få ut alla pengarna för försäljningen på en gång?

Potentiella kunder

En majoritet av företagsförsäljningar är hemliga. Men du kan också sälja ditt företag öppet. Valet av försäljningsstrategi beror delvis på hur du tror att andra kommer att reagera på försäljningen. Potentiella kunder kan du hitta bland dina egna kunder, konkurrenter och leverantörer. Personalen på ditt företag kan vara intresserade och även familjemedlemmar och delägare i företaget.

Att sätta ett pris på sitt företag är kanske den allra svåraste biten. Många affärer kan inte genomföras eftersom parterna inte kan komma överens om priset. Om du har ett mindre företag så tänk på att i priset så ska det ingå hur mycket det skulle kosta att komma till den nivå som företaget befinner sig idag.